2010. december 31., péntek

Szilveszteri pogácsák

Hozom a beígért Szilveszteri pogácsákat!
Sajtos receptje itt. Tepertősét jövőre hozom! 
De előbb az 50. olvasom emailba  megkapja ajándékként a receptjét!:)

2010. december 30., csütörtök

Boldog Új Évet!

Minden kedves olvasómnak és blog társamnak kívánok  nagyon Boldog Új Évet!
Azért ha holnap lesz időm hozok pogácsát is! :)

2010. december 26., vasárnap

2010. Karácsony képekben

Előkészület:
Nem kicsit rendetlen konyhában Tiborom mézeseket készíti!
Tepsiben
Készen.
24.-e ebéd:
Tyúk húsleves.
Rántott hal, rizzsel francia salátával.
25.-e ebédre maradt még hús leves.
Hozzá még jött sült csirke comb külön sült töltelékkel, krumplival. 
Ez volt 26.-án is.
Tibor és az ebéd!:)
Ja és volt uborka saláta is.
Sütemény:
Dani fiam 25.-én ezt uzsonnázta! 
Vacsorára készült:
Csirkemáj libazsírban sütve.
Legközelebb bővebben a sütikről. 





2010. december 23., csütörtök

Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Blogtársamnak és Olvasómnak!  

2010. december 22., szerda

Mézes zserbó.

Ma készült el 24.-én lesz felvágva. Úgy is teszek fel róla képet. 
Szomszéd nénimtől van a recept évek óta készítem ez alapján..
Hozzávalók:
50    dkg    liszt
10   dkg  vaj vagy margarin
16    dkg   porcukor
1  kávés k.  szódabikarbóna 
4  evőkanál olvasztott méz
4 evőkanál  tejföl
A lisztet a margarinnal eldörzsöljük, hozzáadjuk a porcukrot a szódabikarbonát a mézet meg a tejfölből jól kidolgozott  tésztát készítek. 
4 egyenlő részre osztva kissé pihentetjük (15 perc)  és utána késhát vastagságúra kinyújtva (sütőpapíron)  fordított tepsin kisütjük őket.
Töltelék:
3 db tojás sárga
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5-6 dl  tej
Sima krémet  főzünk belőle. Megvárjuk amíg jól kihűl.   
Ezután kikeverünk 20 dkg vajat vagy margarint 20 dkg porcukorral kis rum aromával.
Ehhez hozzákeverjük a kihűlt krémet! Lapokat megtöltjük vele.
Csoki mázat készítünk a tetejére 2 kanál cukor, 2 kanál kakaó kis vízzel kikeverünk forróra, hozzákeverünk 3 dkg vajat. Bevonjuk vele a legfelső lapot. 1-2 nap pihentetés után fogyasztjuk. 

2010. december 19., vasárnap

Gitár torta 2. készítése.

Múlt héten szombaton már mutattam egy képet Tiborom gitár tortájáról . Ígértem,  hogy lesz részletes leírás a készítéséről hát most jött el az ideje. Holnaptól elkezdek karácsonyra sütni meg arról fogok  írni.
Piskóta receptje itt található. 3 tojásból készült egy lap és három lapot készítettem 29x33 cm-es tepsiben
A sütés laponként 15 percet vett igénybe 180 fokos sütőben.
Közben elkészítem a krémet receptje itt. Csokoládés pudingból készült megszokott módon!
Kinyomtattam a gitár képét két A4-es papírra egyikre a test került másikra a nyak.
Átmásoltam sütő papira a kinyomtatott képet ezt helyeztem rá a piskótára és vágtam ki:
Először a testet utána a nyakat és a kis hasábokat amit feliratoztam később:
Testet két lapból a nyakat egyből amit kis lapokkal támasztottam ki.
Legközelebb ha gitár tortát készítek azt is két lapból készítem. 
Úgy talán könnyebben lehet vele dolgozni.
Ezután megtöltöttem és bevontam a lapokat:
Bevonat a megszokott 15 dkg margarin és 6 dkg porcukor lazára habosra keverve.
1 éjszakára hidegre tettem. Ezután vontam be fondant-al. Recept itt.
Test aránylag jól sikerült de a nyak nehezebb volt. Tanultam belőle később biztos fogom hasznosítani. 
Írókával feliratoztam.
Dekoráció egy része is azzal készült a többi feketére festett fondant-al.
Húrokat cérnával oldottam meg ebben férjem segített.
Lényeg viszont ez ha nem is tökéletes a tortám de a fiam öröme a lényeg!
Torta készítést alábbi oldalakon tanulom:




2010. december 18., szombat

Mézes puszedli

Rendszeresen járok Mohához blogomban is található jó pár recept amit tőle hoztam !
Ez a mézes is tőle van. Életemben ez a második mézes de elmondom nagyon finom lett.
Elsőről inkább nem beszélek... Persze az én dekorálásom meg se közelíti az övét de viszont nagyon megnyugtató feladat öröm készíteni! Köszönöm szépen Moha ezt a jó kis receptet!:)

2010. december 17., péntek

Gyümölcskenyér


Megint Margitkától van a recept. 
Ide másolom azért:

"Gyümölcskenyér - HpKriszti (Cinka)



Gyümölcskenyér(Cinka receptje)-legalábbis én tőle kaptam.
20 dkg vaj/margarin,
20 dkg cukor
5 tojás
30 dkg liszt
1 citrom
fél cs.sütőpor
Elkészítés:tojások sárgáját a cukorral  ,majd a vajjal krémesre keverjük,hozzáadjuk a lisztet,sütőport,1 citrom héját reszelve+ a levét,Tehetünk ízlés szerint 1-2 evőkanálnyi mazsolát,apróra darabolt diót,aszalt vagy kandírozott gyümölcsöket apróra vágva,és csokoládét összetördelve.Amikor ezzel megvagyunk,óvatosan hozzákeverjük a tojások habbá vert fehérjét.Ez egy nagy őzgerincbe fér bele,én két kisebb formában szoktam megsütni.Szerintem gusztább is,és hamarabb megsül.A formát sütőpapírral béleljük ki,közepes tűzön,lassan sütjük.Ha egyben sül,akkor legalább egy órán keresztül kell sütni,persze tűpróbával megnézni,hogy  átsült-e.
Nagyon finom,egyszerű süti.Van egy tópusi mix.szárított,cukrozott gyümölcsből,amiben kiwi is van ,és mangó,ananász,papaya ezek szép színessé teszik.Viszonylag apró kockákra van vágva,szinte ehhez találták ki!"

Én egy nagyobb és egy kisebb formában sütöttem.
Amit beletettem:
Dió, mogyoró, mandula ( mind három apróra vágva), trópusi mix, mazsola, kandírozott narancs és citrom héj,
aszalt sárgabarack és szilva. Apró csoki.
Csoki bevonatot tettem rá! Amit Horváth Ilona szakács könyvéből vettem.
2 kanál kakaó, 2 kanál cukor, kevés víz 2-3 kanál, forrás pontig keverjük kis lángon. 
Tűzről levéve 3 dkg vajat keverünk hozzá.
Rögtön bevonjuk vele a gyümölcskenyereket.
Nagyon finom érdemes kipróbálni.

2010. december 16., csütörtök

Ajándék Vikitől!

Viki tegnap a blogján megköszönte amit küldtem neki.
Hát én is kaptam tőle csomagot egy hete megköszönte emailba de most itt is megteszem:
Köszönöm Vikikém és köszönöm Férjednek is!
Mi volt a csomagban? Egy nagyon szép kék terítő! 
Egy tubus amivel írókázni lehet, ezzel írtam meg a szöveget  Tibi tortájára.
3 virág kinyomó és kaptár formázó! Mindegyiket szeretettel fogom használni!:)
  

2010. december 15., szerda

2010. december 14., kedd

Majonézes sajtos vegyes saláta

Ennyi édesség után gondoltam, hogy beteszem ezt a nagyon finom és könnyű salátát ami a vasárnapi ebédhez a sült csirkecomb sült krumplival volt!
Bármilyen zacskós salátával elkészíthető én ehhez még hozzá adtam 1 fej jég salátát is. Két napra volt ebéd előtt egy órával készítettem el.   2-3 evő kanál glóbus majonéz ( light)  1 kanál mustár ( szintén glóbus)
1 teás kanál porcukor , csipet só, őrölt fehér bors, olíva olaj. Alaposan kikeverjük habverővel, hozzá adunk csikókra vágott sajtot 1-1 szelet trappistát és   mozzarellát. Belekeverjük a salátát.,
Sült, rántott húsokhoz halételek nagyon finom kiegészítője lehet sőt magában is fogyasztható. Karácsonyi halételek kiegészítője is lehet!
Esetleg lehet még beletenni finom sonkát is!

2010. december 13., hétfő

Piskóta (tanulmány karácsonyra)

Vettem, kaptam új eszközöket ezeket próbálgattam. Ezekről később írok! 
Maradt krém meg fondant a gitár tortából ezt használtam el.
Plusz írókát használtam a dekorálásnál.
Ez lett belőle! 
Piskóta receptje itt. Krém itt.
Piskóta lapokat 2x 4 tojásból készítettem. Ezt megtöltöttem a csokis krémmel.,
Valamire fondant, íróka illetve vaj krém került!  
Dekoráláshoz fondant és írókat használtam.

2010. december 11., szombat

Gitár torta 2. Tiborom 20. születésnapi tortája!

Most csak egy kép:
 
Jövő héten bővebben írók róla.
De ez még kikívánkozik belőlem, hogy 20 éve december 9.-én advent második vasárnapján megszületett Tiborom ez volt életem egyik legmeghatározóbb eseménye! Boldog szülinapot Tiborom!

2010. december 9., csütörtök

Lekváros linzer

Most eljön az ideje annak, hogy Karácsonyi sütemények jöjjenek a blogom-ba.
Ilyen a lekváros linzer amit Margitka  oldalán találtam. Szemiramisz  tette fel a receptet  még 2007-ben
Talán egy kicsit vastagra nyújtottam de így is nagyon finom lett.
Karácsonyig még biztos többször fogok sütni (nagyon hamar fogy) és még az is lehet, hogy 2 adagot sütők belőle.  Beírom ide is a receptet de érdemes Margitkához benézni, mert nagyon sok jó Karácsonyi recept van nála. 
Lekváros linzer:
42    dkg     sima     liszt
28    dkg     vaj ( én margarint használtam)
14   dkg    porcukor
1 citrom leve és reszelt héja

Összegyúrjuk a tésztát. Körülbelül 5 cm vastagra nyújtjuk. 20 percre hűtőbe tesszük.
Különböző formákat szúrunk belőle. 170 fokos sütőben sütjük úgy, hogy világos maradjon.
Kihűlés után lekvárral töltjük és vaníliás porcukorral megszórjuk. 
Jól záródó dobozban hetekig friss marad! Ez akkor történne meg nálunk ha lakatot tennénk a dobozra és 
páncél szekrénybe zárnánk! :D 



2010. december 5., vasárnap

Mikulás torta

Nincs kisgyerek de azért  én még is megemlékezem minden évben a Mikulásról.
Igaz ennek igazán Tibor örül, mert számon tartja ezt az ünnepet. Fondant-al a bevonást úgy is gyakorolnom kell. Igaz pár nap múlva nagyobb fába vágom fejszémet, mert ennél sokkal nehezebb tortát fogok készíteni! 
Piskóta recept itt.
Krém recept itt
Piskótát 24 cm-es formában 200 fokon körülbelül 50 percet sütöttem ( gáz sütő).
Keretet használtam mint mindig de most nem fólia ment az aljára hanem a Mikulás torta forma alja.
Sütés után hagytam kihűlni három lapba vágtam megkentem az előre elkészített tejkaramell pudingos krémmel.
Külsejét a megszokott 15 dkg margarin 4 dkg jól kikevert krémjével kentem be.
Fondant a megszokott recept innét. Ezt színeztem Wilton zselés festékkel.
A nagyon fehér Mikulás szakállába hirtelen ötlettől vezérelve egyszerű sertés zsírt használtam be gyúrásnál a kezemre kenve margarin helyett. Ízre nem érezni semmit.
Este töltöttem krémmel másnap vontam be.
Először a sárga alappal. Utána az előre kiszabott dekorációval. Szemei csoki lencsék!
Ilyen lett:
Tiborom Mikulás mécsese:

   

Piskóta

A vizes piskótával itt foglalkoztam már most egy könnyebb piskóta következik szintén 24 cm-es formához.
Hozzávalók:
6     db     tojás
18   dkg   cukor
12   dkg   liszt
1     g       sütőpor

Én úgy írom ahogy nekem bevált. 6 tojás fehérjét felverjük félig felvert állapotban adjuk hozzá a cukrot.
Keményre verjük vele utána egyenként hozzá adjuk a tojás sárgáját ezzel is verjük körülbelül 5 percig.
Mindezt a habverő teljes fokozatán.
Ezután jön az, hogy hosszú kísérletezés után jöttem rá arra, hogy a lisztet amit a sütőporral együtt átszitáltam kanalanként szintén teljes fokozaton keverem bele. Nekem így vált be próbáltam fakanállal , habverővel, robot legkisebb fokozatán sajna úgy nem sikerült . Lehet másnak nem válik be  de nekem így sikerült.
Következő írásomban is ezt a piskótát használtam! Remélem délután fel tudom tenni.

2010. december 2., csütörtök

Blog születés nap!!!!!

Ma egy éve kezdtem el írni a blogom ! :) Itt az első írásom. Akkor nem hittem volna, hogy ennyi embert megismerek, hogy lesz valaki aki megnézi mit sütők főzök. Hát úgy néz ki működik  olvasnak annak ellenére, hogy nem tudok vele annyit foglalkozni mint amennyit szeretnék. De azért jó vissza nézni azt, hogy mi történt egy év alatt és mit ettünk ez idő alatt.

Ezt az egyszerű puncs krémes tortát készítettem a blogom szülinapjára!
Itt a bejegyzésem végén szeretném megköszönni mindenkinek aki látogatja a blogom hozzászól bejegyzéseimhez!
A továbbiakban is mindenkit szeretettel várok: 
Mary 

2010. december 1., szerda

Pacal pörkölt

Férfias  ételnek számít de azért én is kedvelem. 
Pörkölt alapot készítünk 1 kiló abált pacalhoz számítva: 
3  fej  vörös hagymát olajon megpárolok sózom, borsozom, piros paprikát, csípős paprikát és majoránnát fokhagymát teszek hozzá persze felöntöm vízzel. Lehet beletenni persze paprikát paradicsomot  is. Összefőzöm beleteszem az előfőzött pacalt.
Puhára párolom ez akár három óra is lehet.  
Sós vízben főtt krumplival és savanyúsággal tálalom ( lemaradt a képről).   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis