2010. január 18., hétfő

Burgonyás pogácsa.


Tegnapi ebéd sült oldalas volt tört krumplival. A krumpliból  maradt egy jó adagnyi gondoltam sütők belőle kenyeret ( következő írás) de még így is maradt bőven hát akkor abból Burgonyás pogácsa lesz. Elővettem Pelle Józsefné csemegék könyvét és rögtön ki is kerestem a receptet.
Burgonyás pogácsa:
1 dkg elmorzsolt élesztőt 2-3 evőkanál langyos tejjel leöntve kissé megkelesztjük. 30 dkg finomlisztet elmorzsolunk 10 dkg zsírral, összegyúrjuk a megkelt élesztővel, fél tojással (a másik felét félretesszük a kenéshez). 20 dkg  héjában főt ( nekem 24 dkg és maradék tört ) kihűlt burgonyával. Én átgyúrtam és  még 10 percre betettem dagasztásra a kenyérsütőbe. Utána kelesztő tálba fél órát kelesztettem.
200 fokra bekapcsoltam a sütőt. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk apró pogácsákat szaggatunk belőle.  Ettől én eltértem bevagdaltam késsel a tetejét és pizzavágóval kis kockára vágtam. Lekentem a tojással és szép pirosra sütöttem. Nagyon finom pogácsa lett belőle!

4 megjegyzés:

  1. Jöttem pizzát dicsérni, erre találok szuper jó kis krumplis kockákat, no meg a kenyeret,de erről majd a kenyerednél .

    VálaszTörlés
  2. Elolvastam ! Ma ezt a kettőt tettem fel!

    VálaszTörlés
  3. Az a helyzet, hogy a krumplispogi a gyenge oldalam. Már eddig is három sütnivaló között ingadoztam és most itt van ez a pogi negyediknek! Hát nem örülök neki! Hi-hi-hi!
    Azonnal kimásoltam, majd megmondom milyen lett, ha megcsináltam! Üdv,
    nagyzsuzsa
    U.I.: Nem értem mire való ez a szóellenõrzés itt lent. Arra kíváncsiak, hogy tudok-e írni vagy arra,hogy tudok-e gépelni?

    VálaszTörlés
  4. Szia Zsuzsa!
    Nekünk ez nagyon ízlett és finom lett! Viszont régóta csinálok pogácsát több mint húsz éve krumplist csak néha !
    Szóellenőrzés meg nem tudom, miért van de megérdeklődöm!

    VálaszTörlés