Rég hoztam kenyeret most kikísérleteztem egyet és úgy gondoltam hozom a receptjét.
Hozzávalók:
Gyors kovász:
10 dkg liszt ( finom)
1 dkg élesztő
1 dl langyos víz
Kenyérhez:
3 tk só
2 ek burgonya pehely
2 ek olíva olaj
5 dkg tönköly tk. liszt
10 dkg tönköly finom liszt
5 dkg búzadara
30 dkg finom liszt
1 tk cukor
1 dkg élesztő
2 dl savó ha kell hozzá akkor kanalanként pótlom.
Reggel gyors kovászt készítek egy tálba ezt letakarom. Ezzel indítom a kenyeret többi alapanyagot a megadott sorrendben beteszem a kenyérsütőbe. 20 percig dagasztja ezután kelesztő tálba teszem szépen cipó formára formázom, fél óra után lazán átforgatom. Ismét fél órát kel ezután formázom a kenyeret és sütő papírral kibélelt jénaiba teszem. 230 fokra bekacsolom a sütőt. Fél óra kelesztés után négy helyen bevágom vízzel lespriccelem tetejét ráteszem és beteszem sülni. Egy óra után kiveszem rácsra teszem és hideg vízzel lespriccelem. Egy óra után ilyen lett:
2 megjegyzés:
Marym! Gyönyörű a kenyered. Hol veszel savót ?? Gondolom a nagyvárosban lehet kapni?
@Viki
Köszi Vikikém ! Nem veszem hanem megaludt a tej és túrót készítettem abból van. :)
Megjegyzés küldése