Rég készült júliusban a házassági évfordulónkra és több kép is van ami nyári de majd ősszel fog jönni időhiány miatt.
A recept Moháé csak kimaradt belőle a zeller, citromhéj meg a borókabogyó. Tejszín helyett tejfölt használtam. Férjem segédkezett és mivel anyukája sokat készített Nekünk is két napra lett elég.Nekem ez eddig a mumus kategória volt de most már biztos többet fogom készíteni főleg alkalmi fogásként.
Hozzávalók:
1 kg marha felsál
3 db sárga répa
2 db fehér répa
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db citrom leve
1 dl fehér bor
bors, babérlevél
15 dkg füstölt szalonna
2 ek cukor
1 ek mustár
2 dl tejföl
2 ek. liszt
só
Zöldségeket megpucoltam felkockáztam nagyobb darabokra. Hagymákat pucolva négybe vágtam, fokhagyma gerezdeket csak megpucoltam. Nagyobb lábosba tettem felengedtem vízzel ami ellepi hozzáadtam a babérlevelet és az őrölt borsot. Felforraltam és félre tettem hűlni. Húst megmostam felszeleteltem beletettem a kihűlt páclébe és ekkor tettem bele a citromlét is. Egy éjszakára hűtőbe ment. Másnap a húst kiszedtem a pácléből leszárítottam, sóztam borsoztam egy serpenyőbe átsütöttem füstölt szalonna zsíron. Visszatettem a páclébe ráöntöttem a bort és puhára főztem.
Kiszedtem a húst és a babért. Mixerrel pürésítettem a megmaradt hozzávalókat. A cukrot 1 kanál vízzel karamellizáltam és hozzáöntöttem a zöldséges lét. A lisztet elkevertem a tejföllel és a mustárral, kevés forró lével hígítottam és az egészhez öntöm összeforralom. Megkóstolom és ha kell javítok az ízén. Visszatettem bele a hús szeleteket. Makarónival tálaltam.
Nagyon ízlett a családnak köszönet érte Mohának és Janikámnak a segítségért! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése