Elő tészta hozzávalók :
1,5 dl víz
3 gramm élesztő
20 dkg kenyér
liszt
Tálba össze keverjük egy éjszakát letakarva a pulton pihenni hagyjuk.
Kenyér hozzávalók:
Az összes előtészta .
1 dl kefir
2 dl víz
1 dkg élesztő
1 teás kanál cukor
2 evő kanál burgonya pehely
4 dkg vaj vagy 3 kanál olíva olaj
15 dkg fehér tönköly liszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
20 dkg kenyér liszt
12 gramm só
Az élesztőt felfuttatjuk a kefires cukros vízbe. bele öntjük az elő tésztába. A fenti sorrend alapján dagasztó tálba tesszük. 5-10 percet dagasztjuk. Lehet kézzel, kenyérsütővel vagy robot géppel én az utóbbit használom. Dagasztás után gömbőlyűre formázom. lefedve hagyom kelni ezután átforgatom. Ismét fél óra kelesztés után megformázom a kenyeret és sütő papírral kibélelt formába teszem:
A sütőt bekapcsolom 230 fokra. A kenyér tésztát 20 perc után bevágjuk. 10 perc kelesztés után hideg vízzel lespricceljük lefedjük és körülbelül 55 percet sütjük. kivesszük a formából rácsos tepsire tesszük és hideg vízzel lespricceljük! Jelenleg a pásztói malom lisztjet használom. Jó étvágyat: Mary
2 megjegyzés:
Szép lett.
Köszi szépen!
Megjegyzés küldése