Recept Pelle Józsefné : Csemegék könyvéből származik. Megjelent a Nők magazinja kiskönyvtára, Kossuth könyvkiadó 1987 gondozásában. Sütni főzni komolyabban 1987-ben kezdtem el ekkor született nagy fiam Dani. :)
Recept:
Egy dkg elmorzsolt élesztőt 2-3 evőkanál langyos tejjel leöntve kissé megkelesztjük. Harminc dkg finom lisztet elmorzsolunk 10 dkg zsírral, összegyúrjuk a megkelt élesztővel, fél tojással ( a tojás másik felét félretesszük a kenéshez), 20 dkg héjában főt áttört, kihűlt burgonyával, és kb egy fél órát langyos helyen kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, zsírozott tepsire rakjuk, tetejét megkenjük tojással, és jó meleg sütőben sütjük. (Autentikus változat).
Leírom, hogy én hogyan készítem vagyis mit csináltam másképp. A receptből kimaradt a só persze ezt ízlés szerint kell tenni bele. Elsőnek a burgonyát főzöm meg. Én nem a legkisebb szaggatót használtam hanem a 3,5 centiméterest, legkisebb 3 centiméteres. Ujjnyira nyújtottam legközelebb 1,5 ujjnyira fogom. A tepsit nem zsíroztam hanem sütőpapírt használtam. Nagyon finom lett legközelebb dupláját készítem, mert ez a mennyiség tegnap este fél óra alatt eltűnt! :D