Hosszú ideje próbálkozok égetett tésztával úgy látszik ma beértem, mert sikerült egy finomat összehoznom.
Van egy 20 éves sütis könyvem. Édességek a címe:
Frank Júlia által fordított nagyon sok jó recepttel.
Ennek a könyvnek az első részében a tésztaféléket mutatja be képekkel. Kezdőknek is használható módon.
Ennek egyik részében van egy égetett tészta recept ebből készült a fánk.
Égetett tészta:
Eklerfánk vagy tolófánk, pehelytorta vagy profitroll- mindegyik megegyezik abban, hogy semleges tésztamasszából áll, amelyet a tészták között kuriózumnak tekinthetünk. Közös nevük: égetett tészta , melyet sütés előtt ( sütőben vagy bő zsiradékban sütve) "megfőzünk" "Égetésnek" nevezzük ha a zsiradékot vízzel felforralunk, majd lisztet keverünk bele, és kis lángon addig kevergetjük, amíg gombóccá nem áll össze.
Ezt a tésztamasszát általában nem édesítjük, ezért nem csak süteményhez használhatjuk, hanem egyéb tölteléket is készíthetünk hozzá. Az égetett tészta lágy és ragadós, különösen alkalmas arra, hogy nyomózsákból tepsire nyomjuk vagy egy kanállal halmokat adagoljunk a sütő lemezre.A megsült fánkokat azonnal le kell szedjük a sütőlemezről, hogy gyorsan kihűlhessenek!
Recept:
2,5 dl vizet csipetnyi sóval 5 dkg vajjal egy elég nagy edényben egy pillanatra felforralunk.
Az edényt levesszük a tűzről és egyszerre beleszórunk 20 dkg lisztet.
A tésztát gyenge lángon addig keverjük amíg az edény aljától le nem válik.
A tésztát keverőtálba tesszük és egyenként 4 tojást keverünk el benne a keverőgép gyúrópálcájával.
Az első tojás bekeverése után a tésztát néhány percre hűlni hagyjuk.
Az utolsó tojással együtt 1 késhegynyi sütőport is teszünk hozzá.A tészta aranysárga, fényes és sima lesz.
Nyomózsákba töltjük és kis fánkokat nyomunk belőle a sütőlemezre. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ez idő alatt az ajtót semmi esetre se nyissuk ki!
A sütés megkezdése előtt fél csésze vizet öntsünk a sütő aljára, vagyis : Adjunk gőzt neki! Én a sütő lemezt spriccelem le vízzel.
Amit előtte kikentem vajjal. Tanács: a vajat ne cseréljük le margarinra, mert az eredmény nem lesz ugyanaz!
Vaníliás krémet próbáltam több félét sikertelenül. Több blog recept elolvasása után állt össze az alábbi krém és nekem ez vált be legjobban.
Vanília krém:
2 csomag vaníliás puding port, 2 db tojássárgáját 5 kanál cukorral 6 dl tejben elkeverünk.
Lassu tűzön, kavargatva forrásig főzzük.
Tojás fehérjéket felverjük és szépen lassan habverővel hozzá keverjük a krémhez.
Hűtjük ezután habzsákba töltjük és csillagcsővel a ketté vágott fánkokba töltjük.
Vaníliás porcukorral megszórjuk.