Több mint 1000 oldalas szakszerűen megírt könyv. Szoktam olvasgatni most is ezt tettem.
Az alap recept marhahúsból van én ezzel szemben sertés lapockából készítettem.
Borsos tokány cím kicsit csalóka mivel három receptből dolgoztam össze egyet.
Nevezhetnénk Mary tokánynak is de túlzásba ne essünk. A három recept: Borsos tokány, Erdélyi tokány és Gombás tokány. E három recept összevonásával készült!
Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg zsír
3 db nagyobb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré
só, törött bors, ami nálam kimaradt a kakukkfű és a fehérbor (1-2 deci) amit a végén kell bele tenni.
A húst megtisztítottam a zsírosabb, porcosabb részektől ebből készítettem egy alap húslét. Sóval, egész borssal, 1 fej vöröshagymával 2 gerezd fokhagymával. Amikor megfőtt a "hús" akkor leszűrtem a levet használtam a hús felöntésére.
Húst csíkokra vágtam, szalonnát úgyszintén. Szalonnát zsírjára sütöttem leszűrtem félre tettem.
Zsírján és a többi zsírral a kockára vágott vöröshagymát állandó keverés közben aranysárgára pirítunk.
Felengedjük az alap húslével és lassan zsírjára pirítjuk.
Hozzá adjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk beletesszük a zúzott fokhagymát.
Zsírjára sütjük, felöntjük húslével. Ismét zsírjára sütjük, felöntjük ezt a műveletet megismételjük még két-háromszor. Amikor megpuhult a hús hozzá keverjük a paradicsom pürét ( a bort is most kell bele tenni nálam ez elmaradt) Megkóstoljuk ha kell utána izésítünk. Bele tesszük a kisütött szalonnát is:
Zsírjára sütés-felöntés által sűrű ízletes szaftos ételt kapunk.
Párolt gomba.
Hozzávalók:
0,5 kg gomba
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsir
1 fej vöröshagyma, só, bors
Gombát megpucolom, félbe vágom vékonyra szeletelem.
Szalonnát kockára vágom zsírban kisütőm beleteszem a kockára vágott vöröshagymát.
Aranysárgára pirítom, beleteszem a gombát a sót és a borsot. Zsírjára párolom. Ha kell még akkor fűszerezem.
Főt krumplival és csemege uborkával tálaltam:
Kép lehetne jobb is de már nem tudom újra fotózni!
3 megjegyzés:
Húúú Mary! Ezt jól összehoztad. Bevallom őszintén, hogy én is majdnem megkevertem az én tokányomat. A paradicsomot én (ill. mi) sem szeretem benne, de a gombán nagyon gondolkodtam, elő is készitettem, de végülis maradtam a savanyú uborkánál. Mi egyformát főztünk a hétvégén ezek szerint? Nagyon jól néz ki.
Óh, én hányszor vagyok így, hogy nemlesz jó a kép, de már nincs belőle több...:))))
Viki kényszer szülte! Csütörtökön készítettük péntekre! Hentesnél ahol veszem a húst nem a megszokott hentes volt! 1 kiló húsból majdnem 30 dkg lejött így öt embernek kevés lett volna! Ezért pénteken csináltam hozzá gombát! Rizst gondoltam hozzá de Dani inkább krumplit javasolt és megérte, mert nagyon finom lett!
Még soha nem csináltam most ez volt a főpróba jól sikerült mindenkinek ízlett! Így máskor is csinálok majd!
Szepyke! Azért lehet látni mi van rajta! Mindent tanulok blog készítést, fotózást! Sütni főzni a családom szerint tudok ami jó dolog! :)
Megjegyzés küldése