2010. február 28., vasárnap

Borsos tokány.

Eredeti recept Dani fiam szakács tankönyvéből származik! Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek.
Több mint 1000 oldalas szakszerűen megírt könyv. Szoktam olvasgatni most is ezt tettem.
Az alap recept marhahúsból van én ezzel szemben sertés lapockából készítettem.
Borsos tokány cím kicsit csalóka mivel három receptből dolgoztam össze egyet.
Nevezhetnénk Mary tokánynak is de túlzásba ne essünk.  A három recept: Borsos tokány, Erdélyi tokány és Gombás tokány. E három recept  összevonásával készült!

Hozzávalók:
  1    kg      sertés lapocka
10   dkg     füstölt szalonna
10   dkg     zsír
  3    db      nagyobb vöröshagyma
3-4  gerezd   fokhagyma
  1   kis doboz paradicsompüré

                  só, törött bors,  ami nálam kimaradt a kakukkfű és a fehérbor (1-2 deci) amit a végén kell bele tenni.
A húst megtisztítottam a zsírosabb, porcosabb részektől  ebből készítettem egy alap húslét. Sóval, egész borssal, 1 fej vöröshagymával 2 gerezd fokhagymával. Amikor megfőtt a "hús" akkor leszűrtem a levet használtam a hús felöntésére.
Húst csíkokra vágtam, szalonnát úgyszintén.  Szalonnát zsírjára sütöttem leszűrtem félre tettem. 
Zsírján és a többi zsírral a kockára vágott vöröshagymát állandó keverés közben aranysárgára pirítunk.
Felengedjük az alap húslével és lassan zsírjára pirítjuk.
Hozzá adjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk beletesszük a zúzott fokhagymát.
Zsírjára sütjük, felöntjük húslével. Ismét zsírjára sütjük, felöntjük ezt a műveletet megismételjük még két-háromszor. Amikor megpuhult a hús hozzá keverjük a paradicsom pürét ( a bort is most kell bele tenni nálam ez elmaradt) Megkóstoljuk ha kell utána izésítünk. Bele tesszük a kisütött szalonnát is:
Zsírjára sütés-felöntés által sűrű  ízletes szaftos ételt kapunk. 

Párolt gomba.
Hozzávalók:
   0,5    kg     gomba
   5      dkg    füstölt szalonna
   5      dkg    zsir
   1      fej     vöröshagyma, só, bors

Gombát megpucolom, félbe vágom vékonyra szeletelem.
Szalonnát kockára vágom zsírban kisütőm  beleteszem a kockára vágott vöröshagymát.
Aranysárgára pirítom, beleteszem a gombát a sót és a borsot. Zsírjára párolom. Ha kell még akkor fűszerezem.
Főt krumplival és csemege uborkával tálaltam:

Kép lehetne jobb is de már nem tudom újra fotózni!

















 





       

3 megjegyzés:

Viki írta...

Húúú Mary! Ezt jól összehoztad. Bevallom őszintén, hogy én is majdnem megkevertem az én tokányomat. A paradicsomot én (ill. mi) sem szeretem benne, de a gombán nagyon gondolkodtam, elő is készitettem, de végülis maradtam a savanyú uborkánál. Mi egyformát főztünk a hétvégén ezek szerint? Nagyon jól néz ki.

szepyke írta...

Óh, én hányszor vagyok így, hogy nemlesz jó a kép, de már nincs belőle több...:))))

Mary írta...

Viki kényszer szülte! Csütörtökön készítettük péntekre! Hentesnél ahol veszem a húst nem a megszokott hentes volt! 1 kiló húsból majdnem 30 dkg lejött így öt embernek kevés lett volna! Ezért pénteken csináltam hozzá gombát! Rizst gondoltam hozzá de Dani inkább krumplit javasolt és megérte, mert nagyon finom lett!
Még soha nem csináltam most ez volt a főpróba jól sikerült mindenkinek ízlett! Így máskor is csinálok majd!
Szepyke! Azért lehet látni mi van rajta! Mindent tanulok blog készítést, fotózást! Sütni főzni a családom szerint tudok ami jó dolog! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis