2010. július 17., szombat

Gitáros torta.


Amit elsőre emelnék ki, hogy a fondant-ot  Kiskukta  blogjáról vettem. Nagyon jó recept köszönet Kiskuktának!
Receptje: ITT.
Dani fiam névnapjára készült a torta. Nem megszokottat hanem egyedit szerettem volna készíteni.
Sikerült meglepni vele. Bár menet közben látta, hogy készül  neki torta ( nálunk ez megszokott) de a gitár motívumot tegnap látta  meg rajta és nagyon tettszett neki!
Piskóta 2x 3 tojásos vizes  piskótából  készült.
Hozzávalók 1 db tojáshoz:
 1     db    tojás
 6     dkg  cukor
 4     dkg  liszt
 1  kanál   víz
 pici szódabikarbóna
.Tojásokat szétválasztom. Fehérjét kemény habbá verem. Sárgáját a cukorral kanalanként a vízzel jó alaposan felverem (kb 10 perc). Habverő legmagasabb fokozatán. 1-es fokozatra  leveszem a habverőt kanalanként hozzá keverem a tojás fehérjét és az átszitált lisztet és szódabikarbonát. 
Sütőkeretet A 4-es méretűre állítottam. Sütőpapírral kibélelt tepsiben sütöttem ki 200 fokos sütőben.
Mint fent írtam 2x3 tojásos piskótából.
Krém hozzávalók:
2  csomag     csokis puding por
6 dl     tej
20    dkg      margarin
15     dkg  porcukor. 


Sütés közben megfőzöm a pudingot félreteszem hűlni. Szoba hőmérsékletűre kihűlt beteszem a hűtőbe. Kikeverem közben a margarint és a porcukrot.  Hideg pudingot hozzá keverem.

A krémet a a kihűlt piskóta alsó lapjára és az oldalára kenem:
Tetejére a jobb fondant tapadás miatt az alábbi krém megy:
10 dkg margarin.
3 dkg porcukor 




Itt egy kis kitérő jön a munkamenetről: Szerdán készült el a fondant. Csütörtökön reggel sütöttem meg a piskótát és este töltöttem meg krémmel meg tettem rá a bevonatot és tetejére a fondant. Dekorálás péntek reggel történt.
Utóbbiban segített férjem Jani.
                                                       Feliratot is ő készítette. 
                                               Keresztek berajzolását, húrokat cérnából rakta fel.
                                               Apró részletek kidolgozása is az ő munkáját dicséri.


Gitártest színezéséhez eper piros ételfestéket ( folyékony herbáriát ) és kakaót használtam.
Nyakához széntabletta port és kakaót kevertem pici rum aromával lágyítottam.
A gitárt kinyomtattam a testet és  a nyakat külön kivágtam. 
Rátettem a kinyújtott fondant-ra és késsel körbe vágtam. Mindezt egy habkártyán. A  meleg miatt a kivágás után habkártyával együtt bement a fagyasztóba. Jól lehűlt tettem rá írókát és azzal ragasztottam a tortára.
Pici elkenődések vannak rajta de a fondant a fagyasztás ellenére is olvadt de ennek ellenére örülök,  hogy így sikerült ez a torta.   Szó szerint megizzadtunk vele! :) 
Íróka: 
1 db tojás fehérje 
25   dkg porcukor 
Tojásfehérjét félig felverjük ezután belekeverjük a porcukrot. Feliratok is ezzel készültek. 
Ez a kép még lemaradt :
Utólag fotóztam felvágva ezért maradt le. 





6 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Nagyon szép lett, ide is le kell írjam!
Amúgy ha nincs meleg, a fondant akkor is oldódik a pudingos krémtől, azt soha nem szoktam alá tenni, mert csúszkál rajta össze-vissza. De ha a hideg lehűlt krémre egy kis sima vajkrémet kensz, tényleg nem kell vastagon, elég neki 1-2 mm-er, akkor már nem fog csúszkálni rajta.

Maryenne írta...

Köszi Noémi! Vajas krém ment a fondant alá! Maga a gitár csúszott kicsit.

Bianka írta...

Csúcs szuper vagy, nagyon szép lett

Maryenne írta...

Köszi szépen Bianka!:)

Moha írta...

Daninak boldog névnapot! Nektek pedig Janival együtt gratulálok, nagyon ügyesek vagytok!

Maryenne írta...

Moha mindhárman köszönjük!:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis