2011. március 12., szombat

Vanília krémes fánkocskák


Hosszú ideje próbálkozok égetett tésztával  úgy látszik ma beértem, mert sikerült egy finomat összehoznom.
Van egy 20 éves sütis könyvem. Édességek a címe:


Frank Júlia által fordított nagyon sok jó recepttel.
Ennek a könyvnek az első részében a tésztaféléket mutatja be képekkel. Kezdőknek is használható módon. 
Ennek egyik részében van egy égetett tészta recept ebből készült a fánk.

Égetett tészta:
Eklerfánk vagy tolófánk, pehelytorta vagy profitroll- mindegyik megegyezik abban, hogy semleges tésztamasszából áll, amelyet a tészták között kuriózumnak tekinthetünk. Közös nevük:  égetett tészta , melyet sütés előtt ( sütőben vagy bő zsiradékban sütve)   "megfőzünk"  "Égetésnek" nevezzük ha a zsiradékot vízzel felforralunk, majd lisztet keverünk  bele, és kis lángon  addig kevergetjük, amíg  gombóccá nem áll össze. 
Ezt a tésztamasszát általában nem édesítjük, ezért nem  csak süteményhez használhatjuk, hanem egyéb tölteléket is készíthetünk  hozzá. Az égetett tészta lágy és ragadós, különösen alkalmas arra, hogy nyomózsákból tepsire nyomjuk vagy egy kanállal halmokat adagoljunk a sütő lemezre.A megsült fánkokat azonnal le kell szedjük  a sütőlemezről, hogy gyorsan kihűlhessenek!

Recept:
2,5  dl vizet csipetnyi sóval 5 dkg vajjal egy elég nagy edényben egy pillanatra felforralunk.
Az edényt levesszük a tűzről és egyszerre beleszórunk 20 dkg lisztet.
A tésztát gyenge lángon addig keverjük amíg az edény aljától le nem válik.
A tésztát keverőtálba tesszük és egyenként 4 tojást keverünk el benne a keverőgép gyúrópálcájával.
Az első tojás bekeverése után  a tésztát néhány percre hűlni hagyjuk. 
Az utolsó tojással együtt 1 késhegynyi sütőport is teszünk hozzá.A tészta aranysárga, fényes és sima lesz.
Nyomózsákba töltjük és kis fánkokat nyomunk belőle a sütőlemezre. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ez idő alatt az ajtót semmi esetre se nyissuk ki!
A sütés megkezdése előtt fél csésze vizet öntsünk a sütő aljára, vagyis : Adjunk gőzt neki! Én a sütő lemezt spriccelem le vízzel.

Amit előtte kikentem vajjal.   Tanács: a vajat ne cseréljük le margarinra, mert az eredmény nem lesz ugyanaz!
Vaníliás krémet próbáltam több félét sikertelenül. Több blog recept elolvasása után állt össze az alábbi krém és nekem ez vált be legjobban.

Vanília krém:
2 csomag vaníliás puding port, 2 db tojássárgáját 5 kanál cukorral 6 dl tejben elkeverünk.
Lassu tűzön, kavargatva forrásig főzzük.
Tojás fehérjéket felverjük és szépen lassan habverővel hozzá keverjük a krémhez.
Hűtjük ezután habzsákba töltjük és csillagcsővel a ketté vágott fánkokba töltjük.
Vaníliás porcukorral megszórjuk. 


14 megjegyzés:

Belly írta...

Nagyon szépek!
Én nem merek nekifogni,pedig nagyon szeretem a képviselőfánkot.

Ditta írta...

Mary,csoda szépek lettek,szívesen elfalatoznám őket:-)

Mónika írta...

Nagyon guszták!

Maryenne írta...

Belly addig próbáltam amíg nem sikerült! Köszönöm a dicséretet!
Én is szeretem a képviselő fánkot!:)

Ditta köszönöm neked is! Küldők szívesen!:)

Móni köszönöm!:)

Kiskukta írta...

Maradt még? Nagyon guszta!

Maryenne írta...

Maradt Noémi küldök ! Köszi szépen!:)

Erinacea írta...

Én még nem mertem megpróbálkozni az égetett tésztával, de már gyűjtöm a bátorságot! A tieid nagyon szépek lettek!!!!

starfi írta...

egyik kedvenc szakácskönyvem :) a kuglóf-, az indiáner-, a gyümölcskenyér-és a feketeerdő-meggytorta recept nagyon jó benne. emlékeim szerint :D a kuglóf kivételével a többit kamaszkoromban csináltuk meg anyuval :)

Bianka írta...

Gratulálok

Maryenne írta...

Eri én addig próbáltam amíg nem sikerült. De én általában mindennel így vagyok! Köszönöm szépen!

Starfi amikor vettem akkor még nem volt ennyire általános az internet azért is volt jó ez a könyv, mert nagyon jól bemutatta, hogy készítsük el a sütiket. Nekem is nagy kedvencem! Nagyon jó recept egyik kedvenc sütim a francia almatorta is.:)

Bianka köszönöm!:)

L.Krisztina írta...

Nagyon guszták lettek :)))
Imádom ezt a könyvet !!! csak ez enyém már nagyon megviselt ! van azon már minden.

Maryenne írta...

Köszönöm dicséreted!:) Krisztina az enyémen is de a kötése nagyon jó. Teljesen egyben van!
Mai könyveknél tapasztalom, hogy elég hamar tönkre mennek sajnos.

Alexandra írta...

Nekem is az egyik kedvenc szakácskönyvem, még Ausztráliába is magammal hoztam.
Ha jól emlékszem, az első nyári munkára kapott fizetésemből vettem.

Maryenne írta...

Alexandra nem csodálom, hogy kivitted, mert nagyon jó könyv!:)
Azon gondolkodtam el, hogy milyen emlékek jöttek elő egy könyv által!:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis