2012. november 6., kedd

Burgonyás pogácsa


Recept Pelle Józsefné : Csemegék könyvéből származik. Megjelent a Nők magazinja kiskönyvtára, Kossuth könyvkiadó 1987 gondozásában. Sütni főzni komolyabban 1987-ben kezdtem el ekkor született nagy fiam Dani. :)
Recept:
Egy dkg elmorzsolt élesztőt 2-3 evőkanál langyos tejjel leöntve kissé megkelesztjük. Harminc dkg finom lisztet elmorzsolunk 10 dkg zsírral, összegyúrjuk  a megkelt élesztővel, fél tojással ( a tojás másik felét félretesszük a kenéshez), 20 dkg héjában főt áttört, kihűlt burgonyával, és kb egy fél órát langyos helyen kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, zsírozott tepsire rakjuk, tetejét megkenjük  tojással, és jó meleg sütőben sütjük. (Autentikus változat).

Leírom, hogy én hogyan készítem vagyis mit csináltam másképp. A receptből kimaradt a só persze ezt ízlés szerint kell tenni bele. Elsőnek a burgonyát főzöm meg. Én nem a legkisebb szaggatót használtam hanem a 3,5 centiméterest, legkisebb 3 centiméteres. Ujjnyira nyújtottam legközelebb 1,5 ujjnyira fogom. A tepsit nem zsíroztam hanem sütőpapírt használtam. Nagyon  finom lett legközelebb dupláját készítem, mert ez a mennyiség tegnap este fél óra alatt eltűnt! :D


4 megjegyzés:

Viki írta...

Marym! Ez olyan finom lehet, hogy csak na, Ahogy ránéztem, összefolyt a számban minden, s közben a receptet olvasva mindjárt az jutott eszembe, hogy nekem a négyszeresét kellene megsütni, mert én egy ekkora adagot egyedül bedurmolnék fél óra alatt :)
Jót mosolyogtam, mert azt hiszem, hogy ez a csemegék könyve talán nekem is megvan. Hogy miért is nem nézek bele soha???? hát azt nem tudom.

Mary írta...

@Viki
Vikikém ezt a receptet tegnap sütöttem belőle először nem bántam meg az tuti! Tudtam, hogy nem lesz sok de este nem is kell sokat enni..Ja és ami kimaradt a receptből mangalica zsírból készült!:) Néz bele a könyvbe, mert jó kis receptek vannak benne!:)

Roza írta...

Marianna, nagyon guszta pogácsák!
Nekem a pogácsák egyébként is a gyengéim:))

Mary írta...

@Roza
Roza köszönöm szépen! :) Nekem is a gyengéim a pogácsák!:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis