2010. július 2., péntek

Eperlekvár.

  

Körülbelül két hete készítettem ezt az eper lekvárt de idő hiányában nem került fel a blogra.
Hozzávalók:
5     kg        eper
                   Cukor ez ízlés kérdése . Meg persze a gyümölcs cukor és víz  tartalma is számít.
                   Szalicil.

Epret megmostam alaposan utána megpucoltam. Ismét megmostam. Nagy lábosba feltettem főni . Folyamatos  kevergetés mellet 1 órát főztem. A cél az, hogy a levét elfője. Ezután bot mixerrel összemixeltem. Visszatettem a gázra újra felfőztem beletettem a cukrot körülbelül 60-70 dkg.-ot . Folyamatos keverés mellett főztem 20 percet. Tiszta üvegekbe töltöttem. 1 réteg celofánra pici szalicilt szórok ráteszek még egy réteg celofánt gumival lezárom és száraz dunsztba teszem. Körülbelül egy napig  dunsztolódik kiveszem áttörlöm az üvegeket kívülről ráteszem a csavaros tetőt és polcra teszem. Sima kristály cukor megy bele. 

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet. A család is csak most egy éve gyárt epreset. Én meg csak most készítettem első lekvárom, de majd jövőre :)

Mary írta...

Az is Bianka ! 6 éve főzők lekvárt. Férjem meg én mindig szerettük. A fiúk azóta eszik mióta én készítem ha másért nem ezért megéri csinálni!

Viki írta...

Nagyon jól néz ki, de jó sok munkád lehetett vele. Mary! ingyen adták az epret ? húúúúú ha belegolndolok, hogy nálunk még mindig ezer fölött van kilója. Imád/-nám az epret, de sajnos nem ehetek, s ezzel nyugtatgatom magam. Azért azt elárulnád, hogy ebből a mennyiségből mennyi lekvár lett ? S valami süritő anyagot nem is tettél hozzá ?
Na jó sokat kérdeztem, de azért mert én nem ehetek aprómagvasakat, a családot nem szoktam kihagyni.

Mary írta...

Vikikém Újpalotán vettem a Vásárcsarnokban. Több mint két hete 400.-ft volt kilója és jó érett volt. 7 dl üveggel volt 6 üveg ez általában eggyel több szokott lenni. Elég sok vizet engedett a nedves idő miatt. Soha semmilyen sűrítő anyagot nem teszek hozzá és így tökéletes! Sütéshez is használom.
Tiborom miatt figyelnem kell mindenre. Autistáknál az adalék anyagok édesítők hiperaktivitást váltanak ki. Mi nagyon szeretjük az
epret fagyi is elég sok készült belőle.

Viki írta...

Hát Mary ! Akkor nagyon nagy szerencséd volt az eper árával. Én ugyan nem ehetek aprómagvas dolgokat, igy epret sem, de azért ha valahol valami elfogadható kinézetüt láttam volna biztos veszek. Kedden voltunk piacon, akkor olyanok voltak, hogy ránézni is iszonyat volt.
Örülök, hogy ilyen jó áron hozzájutottatok.

Mary írta...

Viki én ezért járok három piacra! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis