2012. szeptember 11., kedd

Házi mosógél és házi praktikák

Foglalkoztam régebben az allergiámmal és ezzel kapcsolatban inkább az öko mosó-mosogató  szereket részesítem előnyben. Még augusztusban akadtam rá erre az  írásra a Facebook-on. El is készítettem a mosógélt és azóta használom is rendesen de nem csak mosásra hanem takarításnál is. Oldja a zsírt   ezért tűzhelyre és erősen szennyezett edényre is jó. Felhasználható kád, mosdó, wc-t mosogatót is takarítottam vele. A szappan és a mosószóda könnyen oldódik ki mindenből ezért is jó használni. Mosógépi fehér ruhák mosásnál oxigénes fehérítőt és citrom savat teszek utóbbi megakadályozza a vízkövesedést.
Ide másolom a mosógél készítését :
 Hozzávalók: 4, 5 evőkanál szappanreszelék, 250 ml mosószóda, 2 liter víz. 
Elkészítése: egy kis lábasban feltesszük a reszelt szappant olvadni, annyi forró vízzel, ami ellepi (ez nem jelentős mennyiség, de a 2 literen kívül értendő), majd közepes lángon lassan kevergetve felolvasztjuk. Ez lehet néhány perc. Közben veszünk egy nagyobb lábast és beletesszük a 2 liter forró vizet. 
Ha a szappan elolvadt, átöntjük a nagyobb edénybe a forró vízhez, jól elkeverjük, majd mehet bele a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik. Hagyjuk hűlni, és amikor már nem meleg, felkeverjük habverővel, majd tölcsérrel átöntjük flakonba vagy üvegbe. A mosószer másnapra gélesedik és akár külön is válhat a két összetevő. Ez nem baj! Minden mosás előtt alaposan rázzuk fel és tökéletes állaga lesz. Egy mosáshoz 125 ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba. Tökéletesen tisztít színes és fehér ruhákat egyaránt. Alkalmanként a zoknikhoz és a szennyezettebb fehérneműkhöz pluszban teszek még 2 evőkanálnyi aktív oxigénes fehérítőt (nátrium-perkarbonát).
Öblítőt is kipróbáltam az is nagyon jó:
Citrusos-teafás öblítő recept!
Ezt az öblítőt leginkább azoknak ajánlom, akik eddig még nem barátkoztak meg az ecettel, noha bátran használhatunk ecetet is.
Fél literes flakonba öntsünk fél deciliter almaecetet, és öntsük fel vízzel. Egy tálba csepegtessünk 10-10csepp teafa-olajat, citromolajat, muskotályzsálya illóolajat és levendulaolajat. Keverjük össze egy evőkanálnyi tejszínnel vagy valamilyen emulgeáló szerrel. Öntsük az almaecetes vízhez, használat előtt rázzuk fel. Kellemes, friss illat mellett a teafának köszönhetően nagyon jól fertőtlenít is.
Köszönet érte Fecskés Editnek és a Sokszínű vidék honlapnak.


10 megjegyzés:

Neon Rider írta...

most találtam rád. tetszik a blogod. feliratkoztam. http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/ puszillak.

Mary írta...

@♥ Beauty and fashion- * Make Up *♥
Köszönöm szépen a dicséretet és a követést! :_)

Olgis írta...

Most találtalak meg, és "követlek".Nézz be te is hozzám.

Olgis írta...

A mosó géledet biztos kipróbálom. Hol tudom beszerezni az oxigénes fehérítőt és a mosószódát?

Mary írta...

@OlgisOlgi néni köszönöm a követést. Most már én is követlek! :)

Mary írta...

@Olgis
Én bio boltban szerzem be de a DM-b en oxigénes fehérítő biztos van talán mosószóda is. :)

namama írta...

Kedves Marianna, nagyon tetszik a blogod. Megengedsz nekem egy kiegészítést a mosógélhez ? Régóta én is és a családom is a házi készítésű mosógélt használjuk egy apróbb eltéréssel. Úgy készítem, hogy a mosószappan feloldása után, teszek bele 2 evőkanálnyi Trisót és csak utána teszem bele a mosószódát. Így kevesebb eséllyel fut ki, valamint a szappan sem csapódik ki . Köszönöm, ha kipróbálod.

Mary írta...

@namama
Köszönöm a dicséretet! Trisót nem használok ! OK itt van: http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-foszf%C3%A1t

Marcsi írta...

Szia! Nagyon köszönöm, az értékes tanácsokat, sokat tanulhatunk azoktól, akik rendszeresen figyelnek, és kipróbálnak okos dolgokat. Nagyon kedves dolog tőled, hogy megosztod a tapasztalataid, nagyon jó egészséget kívánok, neked és a családodnak is.

Mary írta...

@Balázsné Kökény
Nagyon szépen köszönöm! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis