2013. február 26., kedd

Zsírszalonna sütése


Gyerek korom szerves része volt a zsírszalonna sütése. Nagymamám készítette és csak azt használt étel készítéshez olajat nem. Évtizedek teltek el, hogy én csak olajat használtam és csak néha vettem zsírt azt is készen. Egyszer csak jött egy ötlet, hogy veszek zsírszalonnát és abból lesz töpörtyű is.
 Első alkalommal 1 kg-ot vettem mostanában inkább 1,5 kg-t.

Képekben mutatom meg a készítést:


Zsírszalonnát megmostam és felkockáztam, aláöntöttem kilónként 3 dl vizet  Alacsony hőfokon lefedve sütöttem 20 percet.


Fedőt levéve magasabb hőfokon folyamatosan keverve sütöttem tovább.



Világos barna színre sütöttem. Ekkor elzártam a lángot. 2 kanál tejet öntöttem rá úgy, hogy pohárba mértem ki , fedőt egyik kezembe tartottam ráöntöttem a tejet és rögtön lefedtem. Addig hagytam lefedve amíg sistereg. Ezután a töpörtyűből kinyomtam a zsírt krumplinyomó segítségével.



Töpörtyűt friss házi kenyérrel szoktuk vacsorázni persze adható hozzá paprika, paradicsom és újhagyma is. Zsír szintén  finom kenyérre és használom sütésre, főzésre is. Ahogy öregszem úgy térek vissza gyerekkorom ízeire. :)

4 megjegyzés:

Marika63 írta...

Ez a "rituálé" gyerekkorom disznóvágásaira emlékeztet, szinte érzem a friss töpörtyű illatát, nagyon szeretem. Igazad van, én is ahogy öregszem, keresem a régi, gyerekkori ízeket, és olyan megnyugvás amikor ez sikerül.

Mary írta...

@Marika63
Marika régi idők visszajönnek! :)

tücsi írta...

Kedves Mary! Mi évente egyszer vágunk disznót, így házi zsírunk majdnem mindig van, míg el nem fogy. Imádom a kisült töpörtyűt, és a zsír alját, jó morzsalékos, isteni kenyérre, persze lilahagymával! Most találtam a blogodra, tetszik, és még nézelődöm!:-)) Szép hétvégét! Tücsi

Mary írta...

@tücsi
Kedves Tücsi!! Örülök, hogy rám találtál jó nézegetést kívánok! :)
Mi is szeretjük a töpörtyűt. Zsírnak én is a ropogós alját szeretem a zsíros kenyérre. Sajna a hagymát nem bírja az epém. Sajna a disznó vágás nálunk kimarad hentesnél veszem a zsírszalonnát! :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis