2020. január 25., szombat

Kenyér rozs liszttel

Elő tészta hozzávalók :
1,5  dl víz
    3  gramm élesztő
20 dkg kenyér
liszt
Tálba össze keverjük egy éjszakát letakarva a pulton pihenni hagyjuk.
Kenyér hozzávalók:
Az összes előtészta .
1 dl kefir
 2 dl víz
1 dkg élesztő
1 teás kanál cukor
2 evő kanál burgonya pehely
4 dkg vaj vagy 3 kanál olíva olaj
15 dkg fehér tönköly liszt
15 dkg teljes kiőrlésű  rozs liszt
20 dkg kenyér liszt
12 gramm só

Az élesztőt felfuttatjuk a kefires cukros vízbe. bele öntjük az elő tésztába. A fenti sorrend alapján dagasztó tálba tesszük. 5-10 percet dagasztjuk. Lehet kézzel, kenyérsütővel vagy robot géppel én az utóbbit használom. Dagasztás után gömbőlyűre formázom. lefedve hagyom kelni ezután átforgatom. Ismét fél óra kelesztés után megformázom a kenyeret és sütő papírral  kibélelt formába teszem:
A sütőt bekapcsolom 230 fokra. A kenyér tésztát 20 perc után bevágjuk. 10 perc kelesztés után hideg vízzel lespricceljük lefedjük és körülbelül 55 percet sütjük. kivesszük a formából rácsos tepsire tesszük és hideg vízzel lespricceljük! Jelenleg a pásztói malom lisztjet használom.  Jó étvágyat: Mary


2 megjegyzés:

Ani írta...

Szép lett.

Mary írta...

Köszi szépen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis