2010. január 11., hétfő

Fánk.


Ma csirke húsleves volt ebédre ehhez készült a fánk.
Hozzávalók:
1 kg     liszt
6 dkg   cukor
5 dkg   vaj
4 dkg   élesztő
1 dkg      só
4 db   tojás
6 dl      tej
Én feléből készítettem 8 cm-es kinyomóval 16 db lett.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A lisztet előmelegítjük. A tojást, cukrot jól elkeverjük, az élesztőt beleadjuk , hozzá adjuk még az 5 dl meleg tejet, a sót a melegített lisztet. Jól kiverjük kézzel persze lehet robottal is úgy könnyebb. A vajat lassan a tál széléhez kenjük így a  tészta apránként leszedegeti. Letakarjuk vagy kelesztő tálba kelesztjük 1 órát ( duplájára).
Ha megkelt jól meglisztezett táblára öntjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, letakarva 0,5 órát kelesztjük. Nem kell bő olajban sütni hanem inkább  mindig öntsünk hozzá. Egyik oldalát letakarva sütjük.
Közepét ujjunkkal benyomjuk ez tesszük alulra az olajba.
Sárgabarack lekvárt (házit) adunk hozzá, vaníliás porcukorral megszórjuk.

2 megjegyzés:

Viki írta...

Szia Mary ! Gusztusosak a fánkjaid. Este nem tudtam már jönni Hozzád, mert egyéb elfoglaltságot kaptem, de még szerencse, mert a fánkod láttán korgó gyomorral feküldtem volna le. Én nem nagyon szoktam fánkot sütni, mert az olajjal nem vagyunk nagy barátságban. Na majd, ha egyszer kitalálják az olajban sütés nélküli fánkot.

Maryenne írta...

Köszönöm Viki! Régen láttam fánk sütő formát azt csak ki kell vajazni. Lehet, hogy most is van valahol.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis