2011. augusztus 19., péntek

Kenyér ahogy én készítem. Harmadik rész: Alapanyagok

Ennyire nehezen még nem kezdtem el bejegyzést mint ezt az írást. Egész kenyér sorozatot azért kezdtem el,  hogy bemutassak egy általam újdonságként használt liszt családot. Nem volt semmi gondom a Lidl-es liszttel csak gondolom kipróbálok valami mást több fajta lisztet tartalmazó terméket.
Nagy elánnal kezdtem neki a dolognak elsőnek kiderült, hogy a kalácsnál semmi féle képen nem tudom használni, mert több folyadék kell hozzá mint a 200 g-os  tejszín tettem hozzá tejet de akkor már nem volt olyan az állaga mint szokott. Gondoltam a kenyérnél jobb lesz de valami miatt az se jött össze. Negyedik vagy ötödik kenyérnél férjem megkérdezte, hogy elfelejtettél kenyeret sütni azután kezdtem visszaállni Lidl-es lisztre keverve bele mindig kicsit a másikból.
Régi kép alapanyag annyit változott, olíva olaj megy a kenyérbe vaj helyett. Itt már bemutattam és úgy néz ki nekem ezek az alapanyagok váltak be.  Azt még ideírom,, hogy jön kenyeres írás ott még szó lesz az alapanyagokról.

  

8 megjegyzés:

Trixi írta...

Szia Mariann!

Nem értem miért nem sikerülnek a kenyereid az új lisztekből. Nekem is gyönyörű kenyerek sültek és itt is van egy blog, amiben szintén a Szabó liszteket használják:
http://attilavass.blogspot.com/
Szerintem érdemes lenne tovább kisérletezned ezekkel a jó minőségű lisztekkel. :-)

Mary írta...

Trixi úgy néz ki, hogy hiába próbálkoztam vele. Más a szerkezete tőle a kenyérnek sajnos. Én is észre vettem de főleg a férjem akadt ki tőle. A megszokott arányok borultak és hiába variáltam nem az jött ki belőle amit megszoktunk. Sajnálom.

Mary írta...

Megnéztem az oldalt amit linkeltél és a kenyereket is belül nekem is ilyen volt de ez nálunk sűrűnek számít. Lazább lukacsosabb szerkezetű kenyeret szeretünk és pont ez nem jött vele össze.

Trixi írta...

Ó értem! :-)
Tehát lényegében a kenyér finom és ehető, csak nem a megszokott laza "szivacsos" szerkezetű... igen, itt is érvényes, hogy az ízlések különbözőek.
Nekem inkább a tudat számít, hogy jó minőségű lisztből sütök adalékmentesen. Megmondom őszintén, nekem a bolti, lenyomott árú lisztekhez nincs sok bizodalmam, mióta a malomipari szakemberrel beszéltem. Elmesélte, hogy általában az olcsó, rossz minőségű liszteket feljavítják, adalékokat raknak hozzá, fehérítik őket, hogy tetszetős és használható, eladható legyen.
Biztosan ki tudnád kísérletezni az adalékmentes Szabó Malom lisztekkel is, hogy mit kell módosítanod a bevált recepten, hogy ugyanolyan szivacsos állagot kapjál, mint amit szeretsz.
Szurkolok, hogy legyen türelmed hozzá! :-)

Mary írta...

A kereskedelemben kapható termékeken a benne lévő adalék anyagoknak szerepelnie kell. A lidl-es termékek nálam beváltak nem csak lisztet veszek náluk hanem sok egyéb más terméket is. Árakhoz képest jó minőségű terméket forgalmaznak.
Más milyen vásárlási szokásaink vannak talán itt az eltérés.
Az a mennyiséget amit vetettem elég kellett volna, hogy legyen a kísérlethez. Sajna nem jött össze!

Viki írta...

Marym! Én is megnéztem a linket. Szóval nekem nem csak az a fontos, hogy a kenyér finom legyen. Számomra az is lényeges, milyen formájú és milyen állagú az a kenyér. Egyszóval nekem a mutatott linken lévő kenyerek egyáltalán nem tetszenek. Olyan elbénázottaknak tünnek nekem. Na persze mindjárt hozzáteszem, hogy izlések és pofonok különbözőek, de ahogy említettem, nekem nemcsak az íze, de a kinézete is nagyon fontos.
Egy időre én is felhagyok a régen nagyon jónak mondott tótkomlósi liszttel, mert a mozgó husokat nem szeretem a kenyérbe.

Közben kisült a kenyerem, amit a LIDL-s lisztből sütöttem, ill. nem is kenyerek, hanem bucik. Hát valami gyönyörűek lettek.
Pedig elmondhatom, hogy nálam a kenyerek is mindig nagyon szépek.

Marym! Azt nem irted, hogy hol és mennyiért veszed a BL 80-as lisztet ?

Mary írta...

Vikikém keverem a lisztet nem veszek BL 80-st. Nekem is fontos, hogy néz ki ami kikerül a kezem közül! :)

Viki írta...

Értem már. Most az utóbbi három sütésem nekem is finom liszt + keverék lisztek és mégis isteni finom lett.
BL 80-at nem kapott a férjem, de úgy veszem észre nem is olyan fontos, mert a finom, a rétes és a graham keveréke nagyon jól megfelel.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis