2011. szeptember 30., péntek

Kenyér ahogy én készítem. Ötödik rész: Fehér kenyér 2.

Ahol kellett volna kezdenem a teljesen sima öreg tészta ( nyanya)  nélküli alap fehér kenyér recept.
Ahol elkezdtem tanulni kenyeret  sütni E. Margit oldalán ! Nagy köszönet érte Margitkának és a többi fórumozónak! Fenti linken van a receptje ennek a kenyérkének is:


Annyit változtattam rajta, hogy ment bele 2 kanál burgonya pehely, margarin helyett vajat tettem bele és a folyadék fele tej volt amitől lágyabb foszlósabb a kenyér :


Azért szépen cserepes a héja:


Ezzel a kenyérrel azt akartam bemutatni, hogy öreg tészta nélkül is lehet szép és finom kenyeret sütni! 

  

19 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű lett

Mary írta...

Köszönöm Bianka! :)

4Gyerek írta...

szépséges

Mary írta...

4Gyerek köszönöm! :)

Csilla írta...

Ó de szép!! Én nem mertem még öregtészta nélkül kenyeret sütni, de majd most... :)

Viki írta...

Marim, hol veszed a BL 80-as lisztet, és mennyiért? Ugye kovászt sem tettél bele?
Én olajat szoktam margarin helyett. Jénaiban sütötted? Ó mennyi kérdést tettem fel,de még van egy, megnéztem Margit oldalát ott 2 óra kelesztésről beszél, nekem ez nagyon soknak tűnik, te meddig szoktad keleszteni?
Egyébként gyönyörű lett a kenyered, de ez már nem újság, mert a Tiéd mindig is az :)

Viki írta...

Na még egy kérdés eszembe jutott, Egyszer egyik posztodban irtál valamilyen lisztről, amit teszteltél, de folytatást nem láttam. Melyik liszt volt és hogy vált be?
Azért érdekel, mert eddig Tótkomlósról hozattuk/hoztuk a lisztet, de most eszméletlen nagyot csalódtam benne. Tele volt kukacokkal!!! Oda is adtam a szomszéd disznójának egye meg.

Mary írta...

Csilla köszönöm a dicséretet! Én öreg tészta nélkül kezdtem tanulni a kenyérsütést! Nekem így is megy és mivel a konyhám mérete határozza meg a hűtő méretét előfordul, hogy nem fér bele a nyanya. Ezért a héten nem csináltam nyanyát, mert tele a hűtő!

Mary írta...

Viki köszönöm a kedvességed!
Ne m tettem kovászt, mert sajna az nálam nem vált be, mert a családnak nem ízlett a kenyér amibe tettem. Kényesek a fiúk! :) Van amikor olívát teszek a kenyérbe de tej megy bele akkor vajat szoktam az utóbbi időben.
Nálam a kelesztés úgy megy, hogy 0,5 óra után átforgatom fél óra újra kelesztés utána formázás.
Jénaiban sütöttem igen.
Írtam a lisztekről itt:
http://marykonyha.blogspot.com/2011/08/kenyer-ahogy-en-keszitem-harmadik-resz.html
Nem tótkomlósi volt és nem vált be.
Lidl-es lisztet keverem tönköly lisztel itt 15 dkg tönköly liszt 20 dkg rétes és 25 dkg finom lisztet kevertem. Sajnálom Viki, hogy így jártál a tótkomlósi
liszttel! Remélem nem hagytam ki semmit.

Viki írta...

Marym! Köszönöm. Jócskán kielégített a válaszod. Most én is vettem, azaz Laci ment vásárolni és hozott a LIDL-ből lisztet, ráadásul most akciós is volt. Régebben én is ha finomlisztből csináltam akkor tettem bele réteslisztet, és én graham lisztet teszek még hozzá. Most nem kenyeret, hanem bucikat csináltam éppen most sülnek.
Köszönöm, megyek megnézni a 3. posztodat a lisztekről.
Puszi és köszönöm :)

Mary írta...

Mi délelőtt voltunk a lidl-be vásárolni mi is vettünk lisztet Vikikém. Nagy fiúk csak a fehér kenyeret eszik nálunk többségében azért van az. :)

Atkáriné Terike írta...

Nagyon szép a kenyered!

Mary írta...

Köszönöm szépen Terike! :)

Csilla írta...

Megsütöttem!! Köszönöm szépen a "sugallatot" :)
Igazából ismertem is a fent említett oldalt, de ez biztos elkerülte a figyelmemet.
Nagyon finom lett a kenyérke, nekem csak az lenne a pici problémám, hogy elég kemény lett a héja, ropogós, és addig rendben is van, de ez már túl az volt, vagy ilyennek kell lennie?, esetleg, ha tudod a titkát, hogy mitől lesz puhább kicsit a héj, megosztod velem? Köszönöm! :) Csilla

Mary írta...

Csilla örülök, hogy kipróbáltad!
Héj vastagsága múlik a sütési időn a folyadék mennyiségén ha tejet teszel bele puhább lesz a héj is nem csak belseje. Mibe sütötted?

Csilla írta...

Köszönöm! :) Akkor legközelebb tejet is teszek hozzá. Egy fém kacsasütőm van, üveg fedővel. :)

Mary írta...

Én jénai kacsasütőt használok. Nincs mit szívesen segítettem.:)

Zsu írta...

Szia!
Gyöyörű kenyér :)
Én is szoktam sütni, de nekem valahogy soha sem lesz cserepes... :(
Próbáltam már zacsiban, jlnaiban vízzel spriccelve, de semmi :(
Mi lehet vajon a titka???

Mary írta...

Zsu köszönöm a dicséretet!
Jó ideig nekem se volt cserepes aztán egyszer összejött!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis