2013. március 22., péntek

Kenyér savóval és tönköly liszttel


Rég hoztam kenyeret most kikísérleteztem egyet és úgy gondoltam hozom a receptjét.
Hozzávalók:
Gyors kovász:
10  dkg    liszt ( finom)
1    dkg    élesztő
1     dl      langyos víz
Kenyérhez:
3     tk      só
2     ek     burgonya pehely
2     ek     olíva olaj
5    dkg    tönköly tk. liszt
10  dkg    tönköly finom liszt
5    dkg    búzadara
30  dkg    finom liszt
1     tk      cukor
1    dkg     élesztő
2    dl        savó ha kell hozzá akkor kanalanként pótlom.
Reggel gyors kovászt készítek egy tálba ezt letakarom. Ezzel indítom a kenyeret többi alapanyagot a  megadott sorrendben beteszem a kenyérsütőbe. 20 percig dagasztja ezután kelesztő tálba teszem szépen cipó formára formázom, fél óra után  lazán átforgatom. Ismét fél órát kel ezután formázom a kenyeret és sütő papírral kibélelt jénaiba teszem. 230 fokra bekacsolom a sütőt. Fél óra kelesztés után négy helyen bevágom vízzel lespriccelem tetejét ráteszem és beteszem sülni. Egy óra után kiveszem rácsra teszem és hideg vízzel lespriccelem. Egy óra után ilyen lett:


2 megjegyzés:

Viki írta...

Marym! Gyönyörű a kenyered. Hol veszel savót ?? Gondolom a nagyvárosban lehet kapni?

Marianna Beszteri írta...

@Viki
Köszi Vikikém ! Nem veszem hanem megaludt a tej és túrót készítettem abból van. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis